φωτιστικά από ξύλο

Είναι αλήθεια ότι η μόδα «κάνει κύκλους» και ορισμένες τάσεις του παρελθόντος επανέρχονται στο προσκήνιο από περασμένες δεκαετίες δυναμικά. Εκτός από την μόδα στα ρούχα, που εκεί πάει πρώτα ο νους μας, το ίδιο συμβαίνει και με τη διακόσμηση του σπιτιού και πιο συγκεκριμένα στο φωτισμό σπιτιών καθώς και επαγγελματικών χώρων.

Το τελευταίο διάστημα, μία τάση που έχει μεγάλη απήχηση, είναι τα ξύλινα φωτιστικά. Μην πάει ο νους σας, βέβαια, σε ξύλινα φωτιατικά τύπου «Ρουστίκ», τα οποία έχουν συγκεκριμένη χρήση και διαχρονικά χρησιμοποιούνται σε σπίτια και μαγαζιά από πέτρα και ξύλο στο βουνό.

Μιλάμε για φωτιστικά από ξύλο σε λιτές γραμμές, με σύγχρονη τεχνολογία κατεργασίας, σε ξανθές ή βέγγε αποχρώσεις, καθώς και από φυσικό ξύλο σημύδας. Ξύλινα φωτιστικά, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του 1960 που πρωτοεμφανίστηκε η μινιμαλστική τάση στην αρχιτεκτονική. Οι προκλήσεις, για εμάς τους κατασκευαστές φωτιστικών είναι μεγάλες, καθώς έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε κυρίως μέταλλο και γυαλί -και όχι ξύλο- το οποίο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κατά την επεξεργασία του. Όντας φυσικό υλικό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τυποποιηθεί ο χρωματισμός και αδύνατο να έχουμε ομοιομορφία στα «νερά» του ξύλου. Οι επιλογές στις πατίνες, είναι επίσης απεριόριστες και απαιτούν εξειδικευμένους τεχνίτες με ανάλογες γνώσεις.

Το αποτέλεσμα στα ξύλινα φωτιστικά είναι ιδιαίτερο, ζεστό και ταιριάζει απόλυτα με τα ξύλινα έπιπλα στα σύγχρονα σπίτια, όπως και τα επαγγελματικά φωτιστικά από ξύλο στα σύγχρονα εμπορικά καταστήματα, στους μοντέρνους χώρους εργασίας, εστίασης και διασκέδασης.