Ανεμιστήρες οροφής

Οι ανεμιστήρες οροφής έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αποτελώντας μια εναλλακτική επιλογή δροσιάς έναντι των κλιματιστικών. Η χρήση των ανεμιστήρων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και των κρατών της Αφρικής και της Ασίας, είναι διαδεδομένη εδώ και πολλά χρόνια και χρόνο με το χρόνο επεκτείνεται και στην Ευρώπη. Οι ανεμιστήρες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: με φωτισμό ή χωρίς. Είναι ιδανικοί για τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας και κατά κανόνα είναι φθηνότεροι στην αγορά τους, καταναλώνουν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα, πλέον είναι αθόρυβοι και φωτίζοντας γλιτώνουν την αγορά ενός επιπλέον φωτιστικού σώματος.

Υπάρχουν όμως και σημαντικά πλεονεκτήματα άγνωστα στο ευρύ κοινό:

Είναι χρήσιμοι και το χειμώνα. Με την ανάστροφη λειτουργία που διαθέτουν, ανεβάζουν τον κρύο αέρα επάνω και κατεβάζουν το θερμό προς τα κάτω.

Είναι ιδανικοί για χώρους καπνιζόντων. Με την ανάστροφη λειτουργία πάλι, ανεβάζουν τον καπνό προς τα επάνω, βελτιώνοντας την υγιεινή του δωματίου.

Είναι απαραίτητοι τις θερμές ημέρες και νύχτες του καλοκαιριού για τους ανθρώπους που έχουν αλλεργίες. Τα κλιματιστικά συγκρατούν τη γύρη και διάφορα μικροσωματίδια στα φίλτρα και τα διαχέουν στο χώρο.

Είναι το πλέον ενδεδειγμένο μέσο ψύξης δωματίων για μωρά και μικρά παιδιά σύμφωνα με τους παιδιάτρους. Δε ξηραίνουν την ατμόσφαιρα και αποφεύγονται οι ψύξεις και σε ορισμένες περιπτώσεις από λάθος ρύθμιση του κλιματιστικού, ακόμη και περιπτώσεις πνευμονιών. Τα ίδια ισχύουν και για τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και για τους υγιείς ενήλικες.

Διώχνει τα κουνούπια. Ο αέρας του ανεμιστήρα που συνήθως είναι τοποθετημένος πάνω από τα σημεία που καθόμαστε ή κοιμόμαστε, παρασύρει τα κουνούπια σε άλλες κατευθύνσεις.