Φωτιστικά δαπέδου

Τα φωτιστικά δαπέδου ή εδάφους, αποτελούν μία από τις δημοφιλέστερες κατηγορίες φωτιστικών.
Συνήθως λειτουργούν επικουρικά και απλά ενισχύουν τον βασικό φωτισμό του χώρου, αν και πολλοί άνθρωποι τον προτιμούν και σαν κύριο φωτισμό.
Ο λόγος είναι, πως τα συγκεκριμένα φωτιστικά, λόγω σχεδιασμού, προσδίδουν ζεστασιά και μαλακούς τόνους στο χώρο σε σχέση με ένα συμβατικό κρεμαστό φωτιστικό.
Κάποια έχουν κατευθυνόμενη δέσμη προς τα επάνω και διαχέουν το φως εξ’ αντανακλάσεως, ενώ κάποια άλλα, φέρουν υφασμάτινο αμπαζούρ ή γυαλί οπαλίνας που «φιλτράρει» το φωτισμό. Σημαντικό είναι, επίσης, πως στην πλειονότητά τους φέρουν και ροοστάτη που μπορείς να αυξομειώσεις την ένταση του φωτισμού ανάλογα με τις ανάγκες σου.
Τα φωτιστικά δαπέδου για κάποιους άλλους είναι και άποψη! Θεωρούν πως τα συνηθισμένα φωτιστικά που αναρτώνται στο ταβάνι δεν ταιριάζουν στην αισθητική τους ή στο ύφος του σπιτιού ή επαγγελματικού τους χώρου.
Τέλος, σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν και αναγκαιότητα γιατί είτε δεν υπάρχουν ηλεκτρολογικές αναμονές στο ταβάνι, είτε δεν επαρκούν, είτε είναι παράκεντρα. Συνηθέστερα αυτό συμβαίνει στις τραπεζαρίες που οι παροχές είναι σε λάθος σημείο σε σχέση με το κέντρο του τραπεζιού και η λύση του φωτιστικού εδάφους είναι μονόδρομος.